HUR BLIR MAN EN VINNARE? BEHÖVER MAN ENS BLI DET FÖR ATT VINNA? ;)

Det är ganska intressant när man argumenterar med folk om idéer, reflektioner m.m. för man kan inte bara ”prata” med dem man pratar med om en idé eller en reflektion utan att någon måste ha rätt eller fel. Presenterar man en abstrakt teori (Abstrakt teori är något som känns bra och eller logisk men inte kan bevisas med tester). Alla nyskapande idéer och tankar är oftast just abstrakta idéer. Men underligt nog är det allt för många människor som inte tro på saker som inte kan bevisas. Detta för att vi bara kan blicka bakåt i svar om okända idéer, en idé blickar oftast framåt. En nyskapande idé eller tanke är något som blickar framåt, dvs det har inte hänt, inte än i alla fall. Det är just bl a bristande fantasi som är orsaken till att vi måste hela tiden finna rätt eller fel. Det är bara fantasin som oftast inte är logisk medans rätt och fel är just logiska.


Detta beteende är även släkt med Win/lose eller Lose/win principerna. Behöver man alltid ha rätt eller fel i vardagen? I våra vanliga jobb?,i våra argumentationer? I förhållanden? m.m. är det verkligen vinnande att leva efter rätt och fel (win/lose) principen?

Det stora problemet med win/lose och även lose/Win för den delen är att i långa loppet kan det bara resultera i att ingen direkt vinner alla blir till slut tyvärr förlorare (lose/lose).


Säg att du är i ett förhållande eller i ett projekt-team på jobbet (psykologin fungerar detsamma) där din partner/kollega lever efter win/lose-principen och där du gör det också.

Vad tror du kommer hände mellan två sådana personer inom ett längre förlopp? Du vill och kan aldrig förlora, du ger dig inte att förlora är en svaghet eller hur?. Din kollega/partner har samma inställning. Det skapas agg mellan er. Man skyller hela tiden på den andra och den andra skyller hela tiden tillbaka. För ingen kan förlora så därför är det alltid den andres fel. Det leder till konflikter där ingen vill ge med sig där ingen heller faktiskt kommer att vinna. Det blir helt enkelt bara lose/lose av hela situationen. Förstår du nu vad jag menar med att (win/lose, lose/win)-principen bara leder till förlust i långa loppet?


Win/Lose

Typiskt personer som aldrig kan ha fel, dåliga förlorare. Det måste alltid finnas en vinnare och det just de själv. Dessa personer vågar ta för sig och bryr sig mer om sig själv än alla andra. De älskar att röra sig bland lose/win personer då de vet med garanti att de inte kommer kunna förlora.

Allt för många hamnar i den här situationen i våra uppväxter, speciellt om vi har syskon. Där föräldrar, lärare bl a kan ifrågasätta varför den ena är sämre i ett ämne än den andra. Där man hela tiden puschar på sitt barn att komma först är viktigast, där de hela tiden refererar dig mot andra vilket i princip gör att de omedvetet säger till dig; -Om du inte vinner blir du inte som din granne Adam. Känner du att du har en familj där de hela tiden skall vara värre än din granne. Eller din mor och far grälar där ingen vill erkänna sina fel och brister? Eller kanske har en kompis som hela tiden skall hävda sig och vara bäst i allt där du inte får chans att känna vinst en enda gång? Man brukar säga att en hund tycker det är kul att leka ett tag, men kommer genast tröttna och eller för alltid om du aldrig låter huden få finna. Det är just det som också gör att win/lose alltid leder till en lose/lose i det långa loppet. Hunden vill inte veta av dig, dina kollegor orkar inte med dig, din partner kommer ge upp och dra. Tyvärr uppfostras för många i tävlan mot andra vilket gör att vi oftast lever och lär efter win/lose principen och eller blir Lose/Win folket.


Lose/Win

Typiskt personer med dåligt självförtroende. Personer som typiskt gett upp.

”Du vinner, jag förlorar.”, ”Stampa på mig, alla andra gör det ändå”. De vågar inte ta för sig, de offrar sig för alla andra. De är de svaga. De söker hellre styrka i popularitet via andra än i sig själv. De vågar inte ge uttryck för sina känslor.

Det är de alla win/lose gärna utnyttjar. De känner att de inte har flyt men alla andra verkar ha flyt hela tiden. Typiskt nice-guys! (Känner vi även vibbar av mobbing-syndrom nu?). Dessa personer har många känslor begravda i sig. Det är oftast dessa inom längre förlopp blir psykiskt sjuka.


Lose/Lose

Är typiskt där två Win/lose till slut hamnar. De bryr sig inte själva om de förlorar bara de andra också gör det. Vi känner nog igen detta i långvariga förhållanden mellan två win/lose personligheter. Till slut bråkar de, det spelar ingen roll hur mkt de bråkar hur länge de bråkar, viktiga är att ingen får vinna och man skiter i om man själv förlorar i bråket. Det är ju alltid den andres fel eller hur? Det kan ju knappats vara bägges? Kan inte jag vinna denna fight så skall inte min partner eller kollega heller göra det.


Win

Att vara Win-principen betyder inte nödvändigt att den någon skall förlora, det viktigaste är att man själv vinner. Dvs bara de får som de vill.


Det tråkiga med dessa olika principer är att de just skapas i ens uppväxt. Vi blir skapade psykologiskt till den vi är idag, det är fortfarande inte genetiskt. Är dina föräldrar win/lose eller lose/win så uppfostras du till det också det är den verklighet du känner till och ingen annan, därför blir den också din verklighet och det har inget med gener att göra. Du kan heller inte hjälpa att du blir en av dem för du har inte bett om det. Dock med förståelsen om dem olika kan du lättare med eget arbete faktiskt ta dig ur någon av dem och inte göra samma misstag nästa gång. Men hur ofta får du lära dig sånt här i skolan? Vilket borde vara mer självklart än lära sig matte eller historia.


Det intressanta här är att ingen av de nämna principerna är de verkliga vinnarna inom att lyckas. Win/lose lyckas men oftast bara kortvarigt. Lose/win kommer aldrig lyckas. Win lyckas egentligen aldrig mer än med sitt ego.


Sen har vi den sista principen som inte bara fungerar kortsiktigt utan även långsiktigt är Win/Win.


Win/Win

Är de personer som har balans i allt de gör. Du ser livet som ett samarbeta snarare än som en konkurrerande arena.

Det är inte ”min väg eller din väg” utan de tror på en bättre väg.

För dem gör det inget om de förlorar, förlust är snarare en positiv lärdom än en negativ nedbrytning.

Du faller för du skall lära dig stå upp igen. Du förlorar för du skall lära dig att vinna.

Alla är vinnare hur det än går och vad som än händer. Det är de som är villiga att förstå andra, de som sällan dömer utan att försöka förstå hur det är i den andra personens skor. Win/Win är de som kan argumentera och reflektera och har som mål att få andra synvinklar på sina idéer. De är inte alltid ute efter att ha rätt eller fel.


Frågan är vilken är bäst? Det finns ingen bäst, de är bra i olika sammanhang. Inom sport kan vi inte komma från att någon måste vinna och eller förlora. I ett förhållande handlar det om att ge och ta win/win men där man även måste kunna få förlora och låta den andra vinna för att faktiskt själv senare få vinna det vi kallar att kompromissa vilket är A och O i ett förhållande. Generellt sett är det win/win som leder till det mesta med att lyckas men lite inslag av win/lose, lose/win händelser. Balansen är viktigare än att vara den ena eller den andra, men den övervägande principen för långvarigt vinnande är oftast win/win.

Visningar: 422

Kommentera

Du måste vara medlem i SweNug för att lägga till kommentarer!

Gå med i SweNug

© 2018   Created by Jarle Skogheim.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor