I går, hade vi glädjen att få besöka addskills för att där lyssna på Danwei Tran Luciani och Mikael Söderström när de berättade om och demonstrerade HTML 5. Danwei och Mikael balanserade varandra väl i det att Danwei fokuserade mer på vad HTML 5 faktiskt är och Mikael mer fokuserade på själva demonstrationerna.

Båda var dock duktiga att påpeka att HTML 5 är en gradvis förbättring av HTML snarare än någonting nytt och revolutionerande, samt att "HTML 5" i folkmun har kommit att innefatta hela floran, vilken W3C (standardiseringsorganet för webben) föredrar att kalla Open Web Platform, och vilket tidigare klassificerades som DHTML - dynamisk HTML.

En stor bidragande orsak till denna förvirring, är onekligen det faktum att W3C, när de släppte sin logo för HTML 5, kallade den för en generell visuell identitet (vår översättning) för HTML5, CSS, SVG, WOFF och andra webbteknologier, något som de nu ångrar lite.


Danwei avslutade med att betona att HTML 5 handlar om interoperabilitet och att HTML 5 är bakåtkompatibelt. Standarden kommer inte vara satt än på ett par år, men att man redan nu gott kan ta till sig, och börja att använda nästa version av vårt taggiga språk.

Deras presentation rekommenderas för att få en överblick i vad som finns idag, och vad som kommer att finnas tillgängligt inom en nära framtid. Vill du se Danweis presentation redan nu, spelade Microsoft in den, när hon presenterade på Techdays 2010 i April.

För mer information om HTML 5 och relaterade teknologier, se länkarna nedan:


Visningar: 124

Kommentera

Du måste vara medlem i SweNug för att lägga till kommentarer!

Gå med i SweNug

© 2018   Created by Jarle Skogheim.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor